Tuesday, May 8, 2012

MAAFKAN SAYANG...ABANG

beginilah keadaan bayi aku yang keguguran..aku tak sanggup nak letak gambar sebenar..

Maafkan sayang..abang..

sayang banyak menyusahan abang..
sayang banyak buat abang susah hati..
sayang buat abang sedih..
sayang berdosa dengan abang..

Maafkan sayang abang

sayang dah usaha jaga kandungan anak pertama kita..
tapi kali ni sayang gagal
mungkin kerana sayang terlalu aktif..
kadang2 sayang lupa sayang mengandung
saya berlari
saya melompat
sayang lupa pesanan abang..

Maafkan sayang abang..

masa malam kejadian 06/05/2012 sayang keguguran anak pertama kita..
sayang sedih
sayang tahu abang pun sedih
masa sayang menangis sampai sesak nafas
abang rangkul sayang
sayang tahu..abang tak nak kehilangan sayang..
sayang pun sama..sayang sayangkan abang..
sayang tak tahan sedih masa tu..masa sarung kandungan jatuh dalam bilik air..
nasib baik masa kejadian abang ada kat sisi sayang.

Maafkan sayang abang

sayang dah menyusahkan abang dan keluarga k.yah
abang dukung sayang..
abang bawa sayang ke hospital
abang riba kepala sayang
masa tu sayang sedih sangat
sayang tahu yang sayang dah gugur
bila dah sampai kat hospital doktor keluarkan baby kita dari rahim sayang
doktor korek keluarkan baby kita
doktor sedut darah yang banyak keluar
sayang sakit..sayang meraung panggil abang
tapi abang tak dapat masuk..
sayang tahu mesti abang kecewa
tapi apakan daya..masa tu sayang hanya mampu menahan kesakitan sambil panggil nama abang
lepas siap doktor keluarkan baby kita..
baby kita hanya diletakkan dalam plastik je
kesian baby kita kan?

Maafkan sayang abang

selepas balik dari hospital, abang jaga sayang
tapi masa tu badan sayang lemah
sayang nampak benda pelik2
abang cuba tenangkan sayang
abang bagi macam2 nasihat kat sayang
dalam masa yang sama..sayang asyik perhatikan baby kita yang dalam plastik
abang cakap nak tanam esok
masa abang tidur sebab dah lewat malam
sayang bangun senyap2
sebab sayang rasa macam anak kita panggil je sayang..
mama mama mama
sayang sebak sangat
masa abang dah tertidur sebab keletihan
sayang bangun pegang dan main2 dengan anak kita
sayang letak kat tapak tangan
kecil je anak kita bang
sayang boleh nampak tangan baby kita yang masih dalam karung sebesar bola golf
dia macam lambaikan tangan kat sayang
macam mengucapkan  selamat tinggal mama
bila abang tersedar yang sayang meraung sambil pegang baby kita
abang pujuk lagi sayang
sayang cuba bagitahu abang yang sayang nampak tangan baby
abang tak percaya..
mungkin abang tak nampak sebab tak tengok betul2 lagi
abang pujuk nak simpan balik baby tapi sayang marah abang
kesian abang
tapi akhirnya sayang redha

Maafkan sayang abang

sayang bukan tak dengar nasihat abang
saya cuma rasa sedih
pagi tadi anak kita dalam kandungan..
tapi sekarang anak kita dalam plastik..
dalam plastik je..
sayang sebak..
sayang rasa mesti abang pun sedih kan??
tapi kenapa abang masih kuat??
abang langsung tak menangis..
abang hanya nasihat kat sayang
abang cakap kali ni takda rezeki..
nanti Allah bagi rezeki lain pulak..
sayang kenalah kuat.
sayang tak boleh sedih macam ni
sayang kena terima qada' dan qadar
sayang tak boleh nak protes yang Allah dah tentukan
nanti dosa, nanti lain kali Allah tak nak bagi lagi anak..
sayang diam seketika..

Maafkan sayang abang

sayang memang dengar nasihat abang..
tapi bila terlihat plastik yang ada anak kita
sayang sebak lagi
bila abang dah tertidur
sayang bangun lagi main dengan anak kita
kesian abang..abang bangun lagi pujuk
dah lewat sangat masa tu
masa tu hujan lebat sangat
badan sayang pun lemah
abang pun sama kan?
akhirnya sayang dapat tidur sekejap
tiap kali terjaga, sayang akan menangis
tiap kali itu juga abang akan pujuk sayang tanpa jemu..

Maafkan sayang abang

abang terpaksa ambil cuti untuk jaga sayang
memang sayang perlukan abang sangat2 masa ni
terima kasih abang
abang jaga sayang baik sangat
abang tak jemu pun baring kat tepi sayang
abang peluk sayang
abang lap air mata sayang
abang nasihat sayang
abang bagi semangat kat sayang
abang pujuk sayang makan
abang suapkan sayang
abang buatkan air susu kat sayang
abang urut kaki sayang
abang sapukan ubat kat kaki dan perut sayang
abang pakaikan stoken kat kaki sayang
abang mandikan sayang
abang sikat rambut sayang
abang sediakan pakaian sayang
abang pakaikan bedak kat sayang
abang sediakan tempat tidur yang bersih dan kemas untuk sayang
abang papah sayang ke tandas
dan banyak lagi abang buat untuk sayang
sayang hargai sangat2
sayang banyak susahkan abang kan?

Maafkan sayang abang

sayang sayangkan abang sangat2
sayang tahu abang pun sayangkan sayang kan?
masa abang buat semua tu.sayang rasa bertuah sangat
bertuah dapat suami macam abang
abang suami yang baik
abang tak penat pun layan sayang
sayang tengok abang tak pernah mengeluh pun masa jaga sayang
sayang syukur sangat jadi isteri abang
sayang janji, nanti bila sayang dah sihat
sayang akan jaga kandungan nanti baik2 ye
sayang akan dengar nasihat abang
abang cakap nanti sayang dah sihat
kita akan usaha lagi
tapi sayang kenalah sihat kan?
sayang janji sayang akan makan ubat dan makan nasi
sayang nak bagi sayang sihat cepat2
sayang janji dengan abang..

Maafkan sayang abang

esoknya, sayang masih menangis lagi
sayang menangis dalam tandas
lama sayang dalam tandas
abang datang pujuk lagi
lepas abang mandikan
sayang rasa segar
abang nasihat
akhirnya sayang redha
betul kata abang
sayang tak boleh nak menangis lagi
macam sayang marahkan apa yang Allah dah tentukan pulak
sayang dah terima bang
sayang dah dengar nasihat abang
cuma bila tengok baby orang lain atau dengar tangisan baby orang lain
air mata akan mengalir sendiri
sayang tak sengaja..

Maafkan sayang abang

akhirnya petang 07/05/2012
kita selamat kebumikan baby kita
sebelum kebumikan kami pecahkan  karung yang ada baby kita
akhirnya kami nampak ada baby yang amat2 kecil
dah ada kaki, tangan, kepala, mata
lemah je keadaan baby kita
abang letak atas tapak tangan abang
kecil je baby kita kan?
tapi baby kita tak sempat nak besar pun kan?
abang cakap Allah bagi pinjam kejap je
takpelah..nanti Allah ganti yang lain..
sebelum tanam kita sempat ambil gambar anak kita..
sayang nak lihat baby kita kalau sayang rindu
akhirnya kita selamat kebumikan baby kita..
dan sekarang sayang masih 2 hari berpantang
sakit sangat badan
sayang kena berehat ni..lagipun sayang nak baca buku
sayang nak pergi exam PTD 12/05/2012 ni..
nanti abang hantar sayang neh..sayang jalan pelahan2 je
sayang akan jaga diri
abang doakan sayang berjaya ye..
abang jaga diri baik2 ye..
sayang syukur sebab masih ada abang
dan semua keluarga kita yang tak henti2 bagi semangat kat sayang..


Terima kasih abang..
atas segala2 nya..dan
maafkan sayang juga untuk segala2 nya


yang benar

NORAL ARIZAWATI

khas untuk suamiku

MOHD AZHAR


7 comments:

  1. xde rezeki tu kak..xpe ..kite doa lagi..jangan sedih2 lagi..bertabah ok.jaga kesihatan.

    ReplyDelete
  2. sabar ye zek... gudluck tuk exam ptd...

    ReplyDelete
  3. z, sory aku baru taw.. sabar lah.. betul la kate ard, Allah bg pinjam sekejap.. yg penting terima ketentuan Allah...cube kawal perasaan.. Allah nk uji kita.. InsyaAllah ad rezeki lg akn dtg.. jage diri 2.. jgn lasak sgt... gud luck jgk utk exm.. Miss u <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq yunk..xpe lah..aku dah dapat terima kot..insyaALLAH..tq yunk..

      Delete
  4. sedihnya baca cerita ni. Moga sinar bahagia menyelbungi saudari. Amiin :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...